Rolnictwo w Gminie Zakrzówek
Rolnictwo
- Ilość gospodarstw rolnych 1358 szt
- Średnia wielkość gospodarstwa 5,8 ha
- Użytki rolne 8218 ha
- Grunty rolne 7260 ha
- Łąki128 ha
- Pastwiska trwałe 348 ha
- Lasy i grunty leśne 508 ha
- Sady 454 ha
- Grunty pozostałe 1690 ha
Działalność rolnicza jest podstawowym źródłem zarobkowania dla przeważającej liczby ludności gminy.
Indywidualne gospodarstwa rolne zajmują około 95% powierzchni użytków rolnych. Główne kierunki produkcji rolnej na tych terenach to uprawa zbóż oraz owoców i warzyw. Jest to głównie wynikiem naturalnych warunków rozwoju rolnictwa. W ostatnich latach obserwuje się stały wzrost powierzchni upraw owoców miękkich. Odbiorcami owoców i warzyw są głównie Zakłady Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego w Rykach i Osmolicach.
Użytkowanie ziemi:
Użytki rolne 8410 ha w tym:
- grunty orne – 7766 ha
- sady – 226 ha
- łąki – 213 ha
- pastwiska trwałe – 220 ha
- lasy i grunty leśne – 504 ha
- pozostałe grunty – 633 ha
| Struktura nasadzeń w gospodarstwach indywidualnych | |
| Rodzaj zasiewu | Powierzchnia w ha |
| Zboża ogółem | 5516 |
| w tym: | |
| Pszenica | 1820 |
| Żyto | 96 |
| Jęczmień | 1200 |
| Owies | 130 |
| Pszenżyto | 180 |
| Mieszanki zbożowe | 1985 |
| Gryka | 58 |
| Kukurydza na ziarno | 45 |
| Kukurydza na zielonkę | 235 |
| Ziemniaki | 146 |
| Buraki cukrowe | 231 |
| Rzepak | 200 |
| Struktura nasadzeń owoców i warzyw w gospodarstwach indywidualnych w ha |
|
| Kapusta | 11,50 |
| Kalafiory | 5,5 |
| Cebula | 8 |
| Marchew jadalna | 9,5 |
| Buraki ćwikłowe | 6,5 |
| warzywa pozostałe | 9,5 |
| Pomidory | 8 |
| Porzeczka czarna | 62,6 |
| Porzeczka kolorowa | 9 |
| Agrest | 3 |
| Maliny | 277,7 |
| Aronia | 17 |
| Truskawka | 40 |
Gmina Zakrzówek ma charakter typowo rolniczy i duże rozdrobnienie gospodarstw rolnych. Mimo to czyste, nieskażone środowisko oraz gleby dobrej jakości stwarzają bardzo dobre warunki dla produkcji i przetwórstwa zdrowej żywności. Dla przeważającej liczby ludności działalność rolnicza jest podstawowym źródłem utrzymania. Główne kierunki produkcji roślinnej to uprawa zbóż, buraków cukrowych oraz uprawy ogrodnicze a w szczególności uprawa malin i truskawek.
W produkcji zwierzęcej dominują gospodarstwa specjalistyczne o kierunku hodowli bydła mlecznego i tuczu trzody chlewnej.













